Klinik Nova

Sko-indlæg

Vi har eget værksted

Vi har eget værksted til at lave specialfremstillede skoindlæg som passer lige netop til din fod og sko.

At lave et indlæg er en proces der typisk foregår i flere tempi.

Ved første møde, afklares problematikken, og der tages mål og laves undersøgelser.

Dernæst arbejder vi på indlægget en til to uger.

Patienten kommer derefter ind og indlægget afprøves i de aftalte sko / støvler. Eventuelle tilretninger foretages og du har derefter et indlæg der meget gerne skulle kunne hjælpe dig i lang tid. Typisk lige så længe skoen holder.

Alt i alt bruges der typisk 5 timer på at lave et indlæg, plus dyre materialer. Derfor koster et specialfremstillet indlæg også en del mere end et du køber i Aldi.

Til gengæld er der også en stor forskel, og har man rigtig ondt i fødderne / muskler / sener / knogler, er det en super god investering.

Det bunder 95% i uddannelse og erfaring om indlægget bliver en sucses, men nogle få gange kan det bare være svært at ramme rigtigt.

Vi giver 100% tilfredshedsgaranti på vores indlæg, og du betaler ikke en øre hvis du ikke er tilfreds.

Om problemerne - fejlstilinger i fod - bentøj

Smerter i fødder, knæ og hofte og ryg, skyldes i mange tilfælde “fejlstillinger” i fødderne. Der findes mange fejlstillinger, men typisk er platfod, nedsunken forfod, hulfod, eller at du går i en forkert vinkel på dine fødder.. typisk hjulbenet / kalveknæet.

Mange fejlstillinger er medfødt, og nogle forstærkes eller opstår pga. forkert fodtøj, sygdom, overvægt og andre faktorer. Fejlstillinger forekommer i alle grupper.. børn, unger, voksne og ældre.

En fejlstilling er ikke kun en kosmetisk sag. Den kan give mange gener, faktisk i hele kroppen. Forkert belastning af muskler, gener, nerver og knogler, kan langsomt forplante sig op til knæ, hofte og ryg. Det er derfor vigtigt at korrigere for fejlstillinger så tidligt som muligt.

Mange forbinder “ortopædiske indlæg” med handicap og trælse proteger, men et skoindlæg laves typisk til din egen sko, og er helt usynlig for omverdenen.

De mest udbredte problemer er at foden eller forfoden er sunket sammen. (Se illustration), eller en skæv vinkel på foden, anklen, ben i det hele taget, eller kombination af. 
Det kan som nævnt, typisk være medfødt, men kan også være kommet som følge af for små / forkerte sko, sygdom, overvægt eller andet.

Et indlæg virker ved at det typisk hæver det sammensunkne område til “normal” tilstand. .. Eller det retter en skæv vinkel på dine fødder .. måske begge dele.

Svangen eller længdebuen som den også kaldes, skal danne en fjedrende bue. Hvis denne buen ikke er til stede, er man platfodet – også, på fagsprog kaldet “Pes planus”.
Ved sammensunken midtfod (Pes planus transversus), er det den tværgående bue, der er sammensunken. I kombination med dette opleves ofte hammertå / tæer, (se illustration), og herved træder patienten direkte på knoglehovedet af MP ledet. Dette skyldes at en beskyttende plade, plantarpladen, ved sammensynkningen trækkes frem og blotlægger knoglehovedet. Denne tilstand er meget smertefuld.

 

 

Metatarso phalangeal led – Forkortet “MP led”

Det er måske en overdrivelse at tale om mirakler, men et simpelt, men nøje udmålt og special-konstrueret indlæg der passer præcis til din fod, kan faktisk gøre en kæmpe forskel.

 

Specialfremstillet skoindlæg der hæver og stabilisere svangen, stabiliserer hælen og retter
vinklen på fodens led.

 

Et indlæg vil også korrigere knæenes stilling

 

Før .. th. Efter indlæg til venstre.

Som Statautoriserede fodterapeuter, kan vi qua vores specialviden på dette punkt, antagelig hjælpe dig på dette punkt.

Indlæg. Om arbejdsgang

Hvad du skal vide, selv gøre og forvente.

Ved beslutning om specialtilrettede indlæg:

Helt basalt er det, før vi starter, vigtigt at du finder de rigtige sko inden vi laver indlæggene. Skoene skal være en lille smule større end dem du plejer at købe, og SÅLEN SKAL KUNNE TAGES UD. Ellers kommer indlægget til at fylde for meget. Af gode mærker kan nævnes Green Comfort, New Feet, Ecco m.v.   Men sørg for at den er god bred, og har god plads ved tåkappen/snuden. Lukkesystem, enten snøre eller velcro, er at foretrække. Indlægget optimeres til den givne sko, men kan ofte bruges i flere sko, hvis ellers skoene er nogenlunde ens. Der er dog ikke garanti for dette.

Ved første besøg laves diverse målinger, såsom aftryk af hvor du belaster mest i dine fodsåler, aftryk af selve foden, vinkelmålinger af din bagfod, diverse foto og eventuelt videooptagelser.

Uanset hvilken type sål du vælger, vil du ved første besøg få lagt en ”sladresål” i din sko. Denne sål bruges til at vise hvor dine trykpunkter er. Den skal du gå med 2 til 4 dage, indtil der er et tydeligt aftryk af dine belastningspunkter. Sålen er relativ tynd, og KAN lave et krøl / flap. Prøv i så fald så vidt muligt så at rette den ud:
Når trykket er tydeligt, afleveres sålerne ved lejlighed i postkasse eller på bordet i udestuen/venterummet. (Hvis vi behandler, lægger du den blot. Gerne i en frysepose el. lignende med navn). Du kan også sende med post, men det tager ofte op til 5 dage.

Som udgangspunkt kan du vælge to typer indlægssåler:

  1. Standard-delvis-pre-fabrika indlæg med tilretninger.

Disse er de billigste og hurtigste at lave, og koster under halvdelen af special håndfremstillede.
De er baseret på en fabriksfremstillet god standard sål med svangstøtte, hvor vi retter til med evt. hælstabilisering og evt. korrektion af skæv ankelvinkel, samt evt. påsætter en pelotte, en lille pude ude ved forfoden, som kompenserer for evt. nedsunken forfod.
Hvis du kun har en moderat platfod eller nedsunken forfod, er det oftest fint nok med et par standardindlæg, som blot er tilrettet lidt. Tilrettet, men med vigtige tilretninger som beskrevet ovenover.

Efter første besøg går der en til tre uger. Så er vi klar med indlægget som skal prøves. Eventuelle ekstra tilretninger kan oftest laves medens du er her. Og du kan gå hjem med dit tilrettede standardindlæg.

  1. Skomager – håndfremstillet indlæg.

Dette er i store træk som med standardindlæg, men er lavet i luksus materialer, der holder meeeget længere. Her laves svangstøtten, så den anatomisk præcist følger formen på lige præcis din svang. Dette gøres ved at vi, ved første besøg, laver et aftryk af dine fødder i en aftrykskasse, som giver præcist aftryk af din fod – (svang m.v.). Vi fylder dette aftryk op med skum, og har så en tro kopi af din fod, så vi kan slibe de enkelte elementer; svangstøtte pelotte, hælstabilisering, fodvinkelskorrektioner m.m., så den passer 100% til dig. En proces der tager mange timer. De håndlavede indlæg holder typisk 2 år mod ½ år for modificerede standard-præfabrika-indlæg

Du får desuden, som nævnt tidligere ved første besøg, ”Sladresåler” lagt i dine sko.

Ved andet besøg, typisk efter 10 til 14 dage derfra, er vi klar med de enkelte elementer, som oftest er monteret med tape. Og du kommer ind og afprøver at enkeltdelene sidder præcist som de skal. Ved dette 2. besøg (kun ved håndfremstillede indlæg), vil vi meget gerne have udleveret de sko, som du skal have lavet indlæg til. Så medbring ekstra sko til at gå hjem i. Hvis dine sko er speciallavede, og du ikke kan undvære dem i flere dage, aftaler vi hvordan vi gør. (Vi låner dem typisk så kun 1 døgn).

Ved tredje og sidste besøg, typisk ugen efter 2. besøg, er dine indlæg klar. Og vi slut-tester, og du får dem med hjem. Vi er dog aldrig færdige før du er helt tilfreds, og er der noget der efterfølgende skal korrigeres / ændres, gør vi det.

Standard pre-fabrika grundsål med følgende elementer monteret og tilpasset:
Hælstabilisering (ved f.eks hælspore),
Svangstøtte (ved platfod eller hulfod.. skal have forskellig højde alt efter hvilket problem),
samt dråbeformet pelotte ved nedsunken forfod / ppt.

Billedet er taget lige før dækstoffet limes på.